MAL Siekierki: od listka do korzenia – poznaj swoje pragnienia

MAL Siekierki zaprasza osoby dorosłe na warsztaty, podczas których połączymy polską przedświąteczną piernikową tradycję z chińską ceremonią parzenia herbaty sposobem gongfucha. W nastrój wprowadzi nas pokaz tańca chińskiego.

Klasyczny taniec chiński z wachlarzem, wywodzi się z tańców tradycyjnych, folkowych oraz sztuk walki. Po pokazie będzie można wziąć udział w mini warsztacie i poznać kilka podstawowych kroków klasycznego tańca chińskiego oraz trików z wachlarzem. Takie zajęcia zawsze sprawiają sporo satysfakcji i przybliżają taneczną kulturę Chin, która często zaskakuje.

Upieczenie idealnych pierników nie jest takie trudne, ale ich udekorowanie może być nie lada wyzwaniem! Ze zwykłego ciastka można zrobić zachwycający smakołyk. Pokażemy jak kłaść lukier, żeby powstawały kreski, kropki, łezki i koronkowe wzory. Tak powstałe dzieła będzie szkoda zjeść! Uczestnicy będą mogli udekorować dwa pierniki i przy tej okazji posłuchać o historii ich wypiekania.

Herbata od tysiącleci towarzyszyła Chińczykom w najważniejszych momentach życia. Ofiarowywana z szacunkiem i życzliwością jest symbolem czystych intencji, wierności, gościnności. Wspólne picie herbaty to radosne celebrowanie bycia razem przez członków rodziny, bliskich, przyjaciół, a czasem też ludzi całkiem nieznajomych. Herbata zbliża, uwrażliwia na piękno i drugiego człowieka. Spotkania herbaciane gongfucha są popularne z południowych prowincjach Chin i na Tajwanie, są istotnym elementem weekendów Azjatów.

W przeciwieństwie do uroczystych japońskich ceremonii herbacianych, które spędza się w ciszy w bardzo małym gronie osób, chińskie ceremonie są pełne życia, dźwięków i interakcji między współbiesiadnikami, których jest często kilkunastu. Herbata, która jest parzona w czasie tych spotkań to polfermentowana (czyli jest mocniejsza niż zielona, a słabsza niż czarna) chińska herbata wulong.

Podczas warsztatów nie tylko nauczymy się sposóbu parzenia herbaty ale również poznamy trochę historii dotyczącej chińskiej herbaty, dowiemy się na czym polega tradycja jej picia, co omijamy pijąc herbaty z torebek, poznamy naczynia herbaciane.

Warsztaty poprowadzą: Emilia Potocka, Iwona Skarzyńska, Agnieszka Puka Putkiewicz.

Uwaga! Udział jest bezpłatny, ale ze względu na ograniczoną ilość miejsc obowiązują zapisy!

 

zapisz się!