Dorożkarnia
-
Warsztaty z kiszenia będą spotkaniem, na którym zdobędziecie informacje dotyczące fermentacji żywności. Prowadzący opowiedzą szerzej o samym zjawisku, jego różnorodności i powszechności we wszechświecie oraz dobroczynnym wpływie kiszonek na zdrowie człowieka.
Wspólnie zrobimy Kimchi, kiszone jajka i zakwas gryczany, które uczestniczki i uczestnicy zabiorą ze sobą do domu.
Warsztaty poprowadzą:
Jarosław Czyszczon – „Mówią o mnie „kiszonkowy ekspert”, a ja po prostu kiszę więcej niż przeciętny człowiek. Daleko mi jeszcze do wyczynów naszych babć, dziadków i ciotek, którzy kapustę napychali do ogromnych beczek i wspólnie ugniatali ją nogami. Uwielbiam spędzać czas w kuchni. Jestem rowerowym zapaleńcem. Zajmuję się krawiectwem i stolarstwem. Aktywnie włączam się w ochronę środowiska”.Patrycja Stefanek – „Jestem performerką, improwizatorką, działaczką społeczną i aktywistką klimatyczną. Działam w grupie Vegenius, prowadząc warsztaty z dziećmi i dorosłymi. Od kilku lat specjalizuję się w zdrowym odżywianiu i dzielę się swoją wiedzą na temat kiszenia warzyw, owoców i chleba”.
Koszt: 10 zł/osoba.
Więcej wydarzeń
Edukacja obywatelska. Sztuka jako narzędzie dialogu i zmiany społecznej - seminarium
05/04/2024 - 05/04/2024
WOK Lab, ul. Marszałkowska 34/50
Wiosenne aberracje - oprowadzanie kuratorskie po wystawie seniorek z Akademii Sztuk Wszelakich
23/03/2024 - 23/03/2024
Dorożkarnia